I Blogg

Att korrekurläsa korrekturläsa sitt eget manus är knivigt och ibland en obehaglig upplevelse.

Korrekturläsare

Va! Skrev jag det där?

Man ser inte skogen för alla träd. Det är alldeles för lätt att snubbla på sig själv. Det finns även risk att man eldar upp manuset efter 50 sidors läsning.
Men det finns några enkla medel man kan ta till för att vässa sina texter. Nedan följer några tips som du kan ta till när du korrekturläser ditt manus.

Paus

Låt ditt manus vila en tid. Helst några månader innan du korrekturläser. Då får du mer distans och kan arbeta mer objektivt. Försök att se texten ur läsarens ögon.

Lättläst
Vanligtvis vill man att en bok ska vara lättläst. Även om du har en invecklad historia ska texten vara lättsmält. Undvik svåra eller konstiga ord. Läsaren ska inte behöva ha en ordbok vid sidan om. Krångla inte till meningar. Gör det enkelt för läsaren.
När det gäller diktböcker brukar det enkla vara det bästa. Prunkande ord kan vara ett sätt att dölja livlös och tom lyrik.

Konsekvent
Se till att språket och handlingen är konsekvent och följer en röd tråd. Tvära kast i en berättelse är okej om det är naturligt och inte en följd av skrivkramp eller annan ohyra.

Flöde
Det är viktigt att både text och handling har flöde. Skriv naturligt – med andra ord var dig själv. Skriv om sådant du vet och ämnen du är intresserad av. Låt berättelsen leva sitt eget liv. Undvik att ha en fast plan. Låt det flöda helt enkelt.

Grädden på moset kan vara att låta någon eller några du litar på korrekturläsa ditt manus. Lägg undan stolthet och ta åt dig av eventuell kritik. Men justera endast om du känner att det verkligen är för bokens bästa. Även de bästa korrekturläsarna har fel ibland.

Lycka till med korrekturläsandet!

Senaste inlägg

Lämna en kommentar

0
Stäng

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om borttagning av information

Close

Allmän begäran / Förfrågan till DSO

DELA DIN KUNDVAGN
Ulrica Molén: Maria flörtar med sitt ödeGe ut e-bok