I Blogg

En myggmikrofon, eller mygga som den även kallas, fästs med en klämma på din tröja eller skjorta någonstans mellan ditt bröst och halsen.
Denna artikel är ett komplement till Guide för inspelning av ljudbok.

Kan man använda myggmikrofon för inspelning av ljudbok?

Det korta svaret är att det kan man. Men det krävs mer bearbetning av ljudet i efterhand. Myggmikrofonen vi testade producerar ett ljud som vid mixning kräver noise gate och en hel del EQ-justeringar för att duga till ljudbok. Efter mixning är ljudet okej.

För att koppla myggmikrofon till dator kan det krävas en speciell kontakt, beroende på fabrikat och märke. Detta får man kolla upp innan man inhandlar mygga.

Fördelen med en myggmikrofon är att det är mycket enklare att läsa in. Det blir mindre stelt för du kan röra dig och slappna av på ett annat sätt vid inläsningen. Med en myggmikrofon kan det kännas som man har släppts ut på grönbete :). Nackdelen med en traditionell mikrofon är att det kan vara bökigt att få till det praktiskt – mikrofonen är ofta i vägen för manus. Och den är mer “hotfull” att stirra på… En myggmikrofon är ur vägen och låter dig koncentrera på inläsningen.

Resultatet med en mygga beror på olika faktorer, till exempel

  • Val av myggmikrofon
  • Typ av röst
  • Inspelningsrum

Inspelningsljud innan mixning

Audio-Technica AT 831b

Audio-Technica AT 831b

Vid vårt test användes myggmikrofonen Audio-Technica AT 831b. Som referens kan du lyssna på inspelning med mikrofonen Rode NT1-A nedan, vilken är en traditionell kondensatormikrofon. Smakproven är utförda av Regine Grundel från hennes roman Cool och enastående. Inspelning har gjorts med samma program och kringutrustning.

» Lyssna på Audio-Technica AT 831b (utan effekter och filter)
» Lyssna på Rode NT1-A (utan effekter och filter)

Det är utan tvekan skillnader på ljud och kvalitet. Rode NT1-A har ett fylligare ljud och är i princip brusfri. Det som sticker ut mest hos myggmikrofonen är bruset och brist på basfrekvenser. Myggan Audio-Technica AT 831b har i inspelningen ett tunnare ljud, och det beror främst på att mikrofonen inte är placerad mitt framför munnen.

Så hur låter det efter mixning?

Rode NT1-AMed noise gate och en del trixande med EQ låter myggmikrofonen bra. Den traditionella mikrofonen Rode NT1-A kräver mindre operationspersonal vid mixningen.

» Lyssna på Audio-Technica AT 831b (mixad)
» Lyssna på Rode NT1-A (mixad)

För att göra en balanserad bedömning bör man lyssna via flera olika ljudkällor, till exempel via datorhögtalare, hörlurar, stereo m.m.
Tänk också på att ljudskillnader sker även mellan olika mikrofoner av samma typ. Om vi hade jämfört Rode NT1-A med en annan liknande kondensatormikrofon hade det uppstått ljudskillnader.

Summa summarum

Om man jämför obearbetad inspelning är Rode NT1-A utan tvekan bättre. Främsta orsakerna till detta är mindre brus och placering av mikrofon vid inspelning. En myggmikrofon är placerad under din mun på bröstet och detta gör att inspelning saknar en del basfrekvenser. Ljudet blir lite tunt. Detta kan dock justeras vid mixning. Vad gäller bruset är detta inget problem att få bort med en noise gate.

Det praktiska priset
Priset för praktisk tillämpning går till myggmikrofonen med motiveringen: Sååå mycket lättare att arbeta med vid inläsning.

Det ljudmässiga priset
Ljudmässigt vinner Rode NT1-A. Innan mixning är denna mikrofon hästlängder före myggmikrofonen. Men efter mixning kommer Audio-Technica AT 831b ikapp riktigt bra.

Helhetspriset
Vi tilldelar detta pris till Audio-Technica AT 831b. Trots att det krävs mer arbete vid mixning är det värt det extra besväret. Myggmikrofonen har mindre fylligt ljud, men detta kompenseras av friheten vid inläsning.

För dig som kan hantera EQ vid mixning rekommenderar vi att testa Audio-Technica AT 831b för inläsning av ljudbok. Det blir så mycket lättare att läsa in.


Tryck CD för ljudbok | Inspelning av ljudbok | Ljudredigering av ljudbok

Rekommenderade inlägg

Lämna en kommentar

0
Stäng

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om borttagning av information

Close

Allmän begäran / Förfrågan till DSO

DELA DIN KUNDVAGN