Är du intresserad av att trycka en bok men saknar kunskap om hur det går till? Då kan du ta hjälp av vår “Lathund för nybörjare” nedan. Använd den gärna som en checklista i processen att färdigställa din bok för tryck. För mer ingående info ladda ner vår guide.
Lycka till!

  1. Manus klart? Att färdigställa manus låter som en självklarhet innan boktryckning. Men ibland är det lätt att ha för bråttom i det här skedet. Man är ivrig att se sin bok klar och snabbar på grundarbetet. Det är som att slarva med spacklingen innan man målar en vägg. Allt slarv syns. Så låt andra och tredje genomläsningen ta tid. Kolla att allt hänger ihop. Använd stavningskontroll!
  2. Korrekturläsning/språkgranskning. När du är helt klar med din berättelse är nästa steg att göra den slutgiltiga korrekturläsningen. Ta gärna hjälp av andra för att få perspektiv. Det kan vara värt pengarna att anlita en professionell korrekturläsare/språkgranskare.
  3. Utseende. Nu när manuset är ordentligt granskat är det dags att bestämma hur boken ska se ut. Ska det vara pocket eller inbundet? Stor eller liten? Liggande eller stående? Kolla gärna runt på andra böcker innan du bestämmer dig. Hos oss kan du trycka böcker i storlekar från A6 (105 x 148 mm) till A4 (210×297 mm).
  4. Sättning av inlaga innebär att man anpassar manuset efter bokmåtten och gör utseendet attraktivt för läsaren. Konkret betyder det att anpassa marginaler, teckenstorlek, typsnitt, radavstånd, sidnummer mm så att boken blir snygg och läsvänlig. Om din bok innehåller bilder eller bakgrundsfärg som är mellan 0 – 7 mm från någon sidkant behöver man anpassa sidstorlek i inlagan (sk utfall). Tänk också på att bildupplösningen måste vara tillräcklig för att bilderna ska se bra ut i tryck.
    Just sättningen kan kännas krånglig om man inte är van. Vi på Tryck Böcker erbjuder tjänsten “sättning av inlaga” om manuset är i skrivet i Word. 
  5. Omslag En boks innehåll är såklart av största betydelse. Men om inte omslaget väcker intresse finns risken att ingen någonsin öppnar boken. Så det är mödan värt att lägga ner lite extra tid på omslaget. Vad vill du skicka för signaler till läsaren? Hur kan du göra omslaget till en bra reklampelare för innehållet? Använd gärna vår omslagsmall när du förverkligat din omslagsidé. Eller så beställer du omslag från oss.
  6. Tryckfärdiga filer. Nu närmar det sig tryckning. Innan boken skickas till tryckeriet behöver man skapa tryckfärdiga PDF-filer. Inlaga och omslag ska vara i olika filer. När du beställer tryckning i vår webshop kan du bland annat välja att få hjälp med kontroll av tryckfiler.

Annan viktig information

ISBN-nummer – Alla böcker som ska säljas måste ha ett ISBN-nummer. Det brukar finnas både i inlagan och på omslagets baksida. Man kan själv beställa ISBN-nummer från Kungliga Biblioteket (kostnadsfritt). Om man vill kan man också få ISBN-nummer från oss (även det kostnadsfritt), men då måste enligt reglerna vårt förlags namn (FramSteget Bokförlag) stå med på boken.
Streckkod – Om man vill kunna sälja sin bok i bokhandeln (fysiska eller nät) måste den ha en streckkod på omslaget. Streckkoden bygger på ISBN-numret. Här kan du skapa din streckkod.
Pliktex – Det är en underbar känsla att se sina böcker i papperskostym. När du fått din bokleverans är det dags att visa mästerverket för världen. Men de ska även arkiveras enligt lag. I Sverige ska pliktexemplar lämnas för arkivering till sju olika Universitet. Du får leveransförteckning från oss om boken har ISBN-nummer från vårt förlag (FramSteget Bokförlag). Om du har eget ISBN-nummer kan du använda vår mall här på hemsidan.

Ladda ner vår guide med mer information om tryckning och tjänster.

Beräkna ditt tryckpris här: Mjuk pärm (pocket). Hård pärm (inbundet).

Vill du att vi tar hand om allt från manus till bokhandel? Läs mer om vårt Allt-i-ett bokpaket här.

Om du har tekniska frågor besvaras de enklast via vårt kontaktformulär eller e-post info@tryckbocker.se.

Kontakta oss

Inte läsbart? Byt text. captcha txt
0
Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om borttagning av information

Close

Allmän begäran / Förfrågan till DSO