I Blogg

Den här artikeln har som hopp att åtminstone några bokskapare och recensenter därute vaknar ur koman. Det tycks saknas känsla för feeling 🙂

Artikeln är även riktad till en del branschfolk av vilka många tycks exklusivt använda endast vänster hjärnhalva. Tråkigt nog är mycket skapande väldigt styrt av trender, rigida åsikter och politisk korrekthet.

Opersonliga böckerHöger hjärnhalva
Det är tydligt att vänster hjärnhalva dominerar världen och allt i den. Det gäller inte enbart böcker – det gäller allt. Vi försöker i största möjliga mån även låta höger hjärnhalva vara med i bokprocesser. Istället för att tänka “vad vill folk ha för omslag?” så släpp på bromsen och flyt med. Om det blir kontroversiellt må så vara.

Att vara kreativ är härligt. Det är något som ska uppmuntras. Tyvärr händer det sällan i verkligheten. Fack, etiketter, förväntningar och traditioner sätter gärna stopp för kreativ puls och framåtanda.

Intuition
När intuition (magkänsla) har livnärt en bok så både känns och syns det. Dessa böcker har något extra som inte går att förklara med ord. Det är något med vissa böcker som gör att dom höjer sig över allt annat. Just det, dom sticker ut. Dom visar var skåpet ska stå. Böcker som inte ber om ursäkt är härliga. Mer av detta, tack.

Ett exempel
Nyligen recenserades en bok. Recensenten förstod sig inte alls på bokomslaget. Recensenten, som använde vänster hjärnhalva, hade åsikten att omslaget inte passade. Det var fel. Förlaget fick en känga.
Sanningen är att förlaget ägnade mycket tid åt omslaget och var öppna för att använda höger hjärnhalva, intuition och erfarenhet. Vi vet att omslaget sticker ut och att det utmanar. Vi vet också att omslaget är starkt kopplat till inlagan, med andra ord berättelsen. Det är inte skapat ur tomma luften. Men för att se detta måste läsaren använda höger hjärnhalva. Om inte kan det tyckas att omslag och inlaga är två skilda saker, vilket de inte är.

Man kunde naturligtvis ha valt en väg som många gör – vara förutsägbara. Spela med säkra kort. Inte sticka ut hakan. Vara tråkig. Gå på autopilot. Spotta ut ännu en bok som är som alla andra.

Men varför göra det? Hur roligt är det att vara en robot? Visserligen går världen mot transhumanism, men vi kommer inte att haka på detta hjärntvättartåg. Vi är människor och tänker så förbli. Kreativitet, fritänkande och höger hjärnhalva är en viktig del av mänskligheten.

Var unik.
Stick ut hakan.
Ta chanser.
Lev.

Känsla för feeling är aldrig fel.

Rekommenderade inlägg

Lämna en kommentar

0
Stäng

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om borttagning av information

Close

Allmän begäran / Förfrågan till DSO