Vad du behöver

  • Dator
  • Mikrofon (USB, kondensator, dynamisk eller mygga)
  • Ev. ljudinterface USB
  • Puffskydd för kondensatormikrofon
  • Mikrofonstativ (ej för mygga)
  • Program för ljudinspelning
  • Ett tyst rum

Det är en myt att det behövs en dyr studio för spela in tal och musik. Du kan med enkla medel, och ganska låg budget, spela in din ljudbok på egen hand med ett proffsigt resultat. Om du inte har möjlighet själv kan du anlita oss för inspelning av ljudbok.

Dator: Kan vara bärbar eller stationär. Spelar ingen roll.

Mikrofon: Undvik datormikrofoner och headset. Billigare mikrofoner bör undvikas. Ett förslag på utrustning är kondensatormikrofon med USB – se exempel. Mikrofon med USB innebär att du kan koppla mikrofonen direkt i datorn via en USB-port. Använder du kondensatormikrofon ska du använda mikrofonstativ och puffskydd för att undvika spela in oönskade ljud.

Om du inte använder en mikrofon med USB måste du ha ett separat ljudinterface (ljudkort). Detta för att koppla mikrofon till datorn. Som tur är finns det okej ljudkort för under tusenlappen.

Det går även att använda dynamisk mikrofon. Dessa mikrofoner är mindre känsliga för ljud i omgivningen. De tar även in mindre av oönskade ljud, t ex inandningar. Dynamisk mikrofon behöver inte 48V spänningsmatning som kondensatormikrofoner. Tänk på att dynamiska mikrofoner kan ge ett dovare ljud.

Ett annat alternativ är myggmikrofon (lavalier). Exempel är Audio-Technica AT 831b och Rode Lavalier som båda ligger runt 2,000 kr.

Läs och lyssna – Ett test av Audio-Technica AT 831b och Rode NT1-A.

Vilken mikrofon man väljer är ofta en smaksak. Huvudsaken är att ljudkvalité är proffsig och att mikrofonen inte producerar för mycket brus. Det finns mikrofontester på YouTube som kan vara hjälp på vägen.

Program för ljudinspelning: Det finns flera gratisprogram för inspelning. Exempel är Magix Samplitude Pro X Silver och Audacity. Vi rekommenderar dock att du spenderar en slant och köper proffsigare inspelningsprogram. Dyrare program som t ex Cubase och ProTools ger inte bättre ljud, men är enklare att arbeta med. Gratisprogram har en tendens att vara “röriga” och svårare att jobba med.

Program för redigering/mixning: Efter inspelning är det dags att finslipa ljudfiler. Exempel på program för detta är Steinberg Wavelab Elements. Vid redigering tar du bort oönskade ljud mellan tal, t ex pappersprassel, harklingar och liknande. Effekter som är användbara är EQ, limiter och kompressor.

Ett tyst rum: Undvik att spela in bakgrundsljud. Sitt inte på en knarrig stol. Undvik att prassla med papper. Rummet du spelar in i ska inte eka eller orsaka “burkigt” ljud. Du kan testa att provisoriskt ljudisolera med tjocka mattor, täcken och dylikt.

Var du sitter i ett rum kan påverka ljudet. Mikrofonplacering påverkar också ljudet. Testa dig gärna fram.

Om du har tillgång till en större klädgarderob eller liknande så brukar det fungera bra. Det måste inte vara ett rum. Sångbås i dyra studior är förklädda städskrubbar… Så har du en städskrubb du får plats i kör hårt.

Ljudisolering: Det kan hända att du behöver minska eko i utrymmet du spelar in i. Även din lilla städskrubb kan ge oönskat eko. Placera ut tjocka mattor, täcken eller annan isolering.

Varje kapitel/dikt ska vara en separat ljudfil.

Grundläggande ljudredigering: När du är klar med inspelningen är det dags för finputsning. Redigera början och slut på ljudfiler. Ta bort oönskade ljud såsom bakgrundsljud, höga inandningar m.m. Du kan även redigera pauser som är för långa.

Fördjupad ljudredigering: Ibland behöver man justera ljudet med hjälp av EQ (equalizer) och kompressor. Hur dessa hjälpmedel används går vi inte in på här. FramSteget Bokförlag erbjuder ljudredigering för dig som önskar det.

Filtyp och storlek

• Färdiga WAV-filer ska vara 16 bit, 44.1 kHz, mono.
• Mp3 med bithastighet 320 kpbs fyller en CD med omkring 4 timmar och 45 minuter. 1 timme motsvarar ca 144 MB.
• Mp3 med bithastighet 256 kbps fyller en CD med omkring 6 timmar. 1 timme motsvarar ca 115,2 MB.

Gör dig bekant med utrustningen innan du börjar spela in din bok. Gör några testinspelningar och lyssna. Justera ljudnivåer och ditt avstånd till mikrofonen vid behov. Ställ in puffskyddet ca 10 cm från mikrofonen och tala nära det. Avståndet till puffskydd/mikrofon beror på hur högt du talar och inspelningsnivån du ställt in.

Lyssna alltid på inspelningen du gjort och försäkra dig om att ljudet är bra. Att i efterhand upptäcka att flera dagars arbete inte duger är ingen höjdare…