I Blogg

Det finns ett romantiskt skimmer kring pappersböcker som e-böcker är helt befriat från.

Visst är det något speciellt att hålla en fysisk bok i handen. Och visst är det skillnad att läsa en pappersbok jämfört med en e-bok. Men är det en rökridå? En bra bok är en bra bok. Är det bättre att läsa en dålig bok i pappersformat?

E-bok vs Pappersbok

Att vara skeptisk till e-böcker är både sunt och orationellt. Så är det med allt nytt.
När elektriciteten kom var det många som föredrog vedspisen och stearinljus. Visst har det gamla en viss charm och känsla. Men vill du hugga ved eller använda tiden på annat sätt? Man kan jämföra med LP vs CD, Video vs DVD etc. Det är alltid A mot B.

Tekniken är snart där när läsandet av en e-bok i princip kan jämföras med en tryckt bok. Förhoppningsvis får utvecklingen av läsplattor fritt utrymme. Någon/några håller tekniken under ytan och priser uppe. Hur kommer det sig att man kan köpa en 32 tum LCD TV till samma pris som en liten läsplatta?

Bokförlag som ger ut tryckta böcker vill ha avkastning på dessa. Att konkurrera ut (erbjuda fler alternativ till läsare) kostsamma tryckta upplagor med e-böcker är inte något som lockar direkt. Vad gör man med 1,000 ex pocket när många kunder köper eller lånar e-boken?

Men för guds skull försök att hålla priset på e-böcker på samma nivå som pocket. Att sälja en e-bok för 119 kr är som att sälja pocket för 239 kr. Kom igen nu, va?! 😉 Detta riktar sig lika mycket till bokförlag och författare som till bokhandeln.

I Sverige har e-böcker inte kommit igång på allvar. Frågan är om det någonsin gör det. Det finns ett visst motstånd från bokförlag, författare och även en del läsare. Det är inte rumsrent att ge ut e-bok. Det är inte på riktigt. Likadant som det var med egen utgivning av pappersbok för ett antal år sedan.
Nu är det vardagsmat att trycka små upplagor på eget förlag. Men när jag gav ut min debutroman 2002 var det inget man nämnde. Likadant kan det bli med e-böcker. Jag skulle tro att det tar några år till, men e-böcker blir lika viktiga som pappersböcker. Pappersböcker kommer alltid att finnas. Faktum är att försäljningen av pappersböcker inte minskar p g a e-böcker. Det som ökar är läsning och tillgänglighet.
Det är också fantastiskt att gemene man kan ge ut en e-bok.

E-bok – Du betalar en engångskostnad för en upplaga som aldrig tar slut och som alltid finns tillgänglig för läsare.

Okända författare har fortfarande kvar sin drömbild av hur bokbranschen fungerar. Det är inte för inte som det är nästintill omöjligt att bli utgiven av medelstora och stora förlag. Kanske är det bra att författare ger ut sin debut på eget förlag. Då blir de mer ödmjuka och har mer förståelse för hur bokbranschen och media smörjer kråset (eller inte…).

Verklighetskoll – En bok på topplistan hamnar inte där bara sådär. Det finns ett maskineri bakom. Större förlag, författare och media är en enda vacker symbios. Du måste få okej-stämpeln tryckt i din panna. En del (många) böcker säljer bra för att författaren är känd och så ställer sig massmedia bakom författaren/förlaget. Kan det vara så att större förlag och massmedia är kopplade till varandra? Finns det något som Bonnier et al inte äger?

Generellt sett så genererar pappersböcker inte fler läsare/mer försäljning än e-böcker. Man säljer inte automatiskt fler böcker bara för att de är i tryckt format.

Verklighetskoll – Världen är mätt. Den orkar inte med en bok till som inte skrivits av en känd/populär/upphaussad författare. Bokvärlden står svettig i pannan och hulkar sig i ett kriminalromantiskt drama. Spyslem på hakan. Och inte ens dina närmaste orkar bry sig…

Och?

Jag hade en gång i tiden en orimlig bild av bokbranschen.
För varje roman jag gett ut har jag tänkt “Nu lossnar det”.
Jag vill fortfarande bli lika stor som Stephen King.
Jag är bara människa 🙂

Patric Liljestrand
FramSteget Bokförlag

P.S. Skriv för att du måste. Tänk inte på uppskattning och försäljning. För att ta det ett steg till – lev för att du måste.

Rekommenderade inlägg
Visar 2 kommentarer
 • Anna Voltaire
  Svara

  Läst just detta..några år sent. Men jag kan säga att min bok kommit ut mest pga att jag har kontakter inom gammelmedia och har mailat alla jag känner, skickat pdf:er till bokbloggare på Instagram osv. Ingen stor budget för marknadsföring alls…nu ska det kanske bli ljudbok. Har ingen aning om vad den kommer kosta och kommer få dela royaltyn lika och förskottet med min förläggare….
  A

  • Tryck Böcker
   Svara

   Hej Anna,
   Tack för din kommentar och lycka till med din bok!
   Tryck Böcker

Lämna en kommentar

Kontakta oss

Inte läsbart? Byt text. captcha txt
0
Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om borttagning av information

Close

Allmän begäran / Förfrågan till DSO

Ge ut e-bok