I Blogg

Jag har sedan länge några romanprojekt på gång, jag tror det äldsta är inne på sitt 10:e år snart, och jag undrar om de ens kommer bli färdigställda. Men den senaste tiden, eller kanske under större delen av våren, har jag tagit mig en funderare om hur jag ska gå tillväga för att skriva klart. Det är så många lösa trådar och vissa dagar känns det oöverstigligt, då sliter jag mitt hår och förbannar den där rösten inom mig som kräver att få bli hörd och att få sina berättelser nedskrivna.

I de stunderna tröstar jag mig med att surfa runt på mina favoritförfattares hemsidor. Jag har läst (om och om igen på olika författares hemsidor, Neal Asher och Ursula K LeGuin bl.a.) att författarskap, dvs att skriva, är som allt annat:

Vill man bli bra på det måste man göra det ofta, skriva varje dag och acceptera att mycket av det man skriver (mer eller mindre) blir skräp.

Det tar jag till mig, skriver och skriver och skriver och förkastar mycket av det som knappas ner. Men ibland, ibland, så blir det bra och jag känner att jag kan tro på mig själv och mina romanprojekt igen. Senaste året har jag skrivit massor och det har verkligen utvecklat mitt skrivande, dessutom har jag tagit hjälp av en annan som läst ett av manusen och gett bra konstruktiv kritik (och därigenom öppnat mina ögon för de brister och styrkor jag har som författare).

När det gäller min poesi har jag inte lika stora kriser, mina poesiperioder kommer och går, men oftast ligger de där i bakgrunden. En roman som fastnar kan så fröet till en dikt istället och på så sätt kan jag få ny energi till det stora projektet.

Efter att ha släppt två diktsamlingar så funderar jag nu på att se om jag har noveller nog att försöka mig på att sammanställa en novellsamling. Det blir att leta och läsa igenom all prosa jag har sparat i mörka vrår som finns på datorns hårddisk … vem vet, kanske finns nästa stora succé gömd i “Diverse texter-mappen”!

***

(Förresten tog det Tolkien årtionden attt skriva klart Sagan om ringen, han var ju inte ens färdig med skriveriet om den världen då han gick bort. Så jag tror nog att jag väntar med att få panik för mina projekt … )

Senaste inlägg
Visar 2 kommentarer
 • Patric Liljestrand
  Svara

  Ja, det är bara att skriva å skriva å skriva. Det viktiga är att man har “roligt” när man gör det.
  Är det någon mer som har problemet att när man i stundens hetta skriver så känns det som man skriver något alldeles otroligt fantastiskt bra? För att sedan under korrekturläsningen tycka att det är ganska dåligt? Jag har har ofta detta dilemma.

  • Jenny Persson
   Svara

   Ja jisses, jag skriver mästerverk ena dagen och nästa dag läser jag igenom texten och undrar vad det var för fel på mig!

Lämna en kommentar

0
Stäng

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om borttagning av information

Close

Allmän begäran / Förfrågan till DSO

DELA DIN KUNDVAGN
Ulrica Molén: Maria flörtar med sitt öde